Miłość do książki kulinarnej zdarza się rzadko. Zdecydowanie częściej to zauroczenie, które nie wytrzymuje próby czasu. Z „Naturalnie i zdrowo” będzie inaczej. To książka na co dzień, nie od święta. Książka, która nie zmusza do skomplikowanych i kosztownych zakupów i pracochłonnych działań w kuchni. Książka, dzięki której w kuchni codziennie będzie się dużo działo, ale tylko jeśli chodzi o smaki, a nie pracę w pocie czoła.
Przedstawiona w „Naturalnie i zdrowo” wegetariańska kuchnia udowadnia, że wystarczą proste metody i składniki, by zaimponować zarówno gościom, jak i sobie. I to właściwie bez względu na rodzaj diety, z jaką idziemy przez życie, bo książka jest kulinarną przystanią dla wegan i osób niespożywających glutenu. A także dla wszystkich, którzy szukają urozmaicenia i nowych smaków w kuchni. Bez wątpienia odkryją je wśród pomysłów na zupy, sałatki, sycące dania, przystawki oraz przekąski wytrawne i słodkie, takich, jak między innymi niezwykle prosta i szybka” Zupa groszkowo-koperkowa z tego, co w spiżarce”, “Rześka sałatka wiosenna z cytrynowo-miętowym sosem z daktyli”, bezryżowe “Zdumiewające risotto słonecznikowe”, bezzbożowe “Cannelloni bakłażanowe”, “Wysmażona kapusta z jabłkami i sosem z prażonych orzechów włoskich” i “Puszyste lody bananowo-migdałowe”.
Autorką tego pięknie wydanego i bardzo przystępnego kulinarnego cudeńka jest Sarah Britton, dietetyczka holistyczna, pisarka, fotografka oraz autorka książki „My new roots” i popularnego bloga kulinarnego mynewroots.org. Dla Britton posiłek to układanka. Dlatego jej przepisy zawierają podpowiedź, jak nadwyżkę jedzenia można wykorzystać do komponowania posiłków na kolejne dni. I dlatego w książce znalazła się tabelka będąca rodzajem inspirującego gotowca, który pokazuje, jak łączyć ze sobą składniki, by tworzyć proste, różnorodne i zbilansowane dania.
Bo „Naturalnie i zdrowo” to nie tylko przepisy, ale też garść rad, dzięki którym będzie nam w kuchni łatwiej i zdrowiej, słowem- lepiej. Britton podpowiada, jak kupować i przechowywać często używane składniki, takie jak na przykład oliwa, cytryny, sos sojowy i ocet jabłkowy. Podrzuca proste sposoby na wzbogacanie smaku potraw i zdradza, do czego wykorzystać zamrażarkę, by uprościć sobie życie.
To pewne: nie narobimy się, korzystając z jej książki. Nie ominą nas jednak z tego powodu wykwintne smaki, oryginalne kulinarne zestawienia i cenna inspiracja do własnych – służących naszemu zdrowiu – kulinarnych poszukiwań. Zbyt piękne, by było prawdziwe? Absolutnie nie.
[product id="17384"] |
Zdrowe przepisy dla maluszków
Poznaj nasze książeczki Niuniuś - o emocjach małego dziecka:
[product id="23455, 23512, 23528, 23591, 23455, 23692" slider="true"]
Poznaj naszą Serię Rodzicielską – tworząc ją myśleliśmy o tym, czego najbardziej potrzebują rodzice.