Mama alergika gotuje. Z dziećmi

Karmienie małego alergika to wyzwanie. Tego nie wolno, tamto zakazane, a jedzenie na talerzu kolegi często wydaje się smaczniejsze i bardziej atrakcyjne.

Kiedy życie rodziny alergika zaczyna obracać się głównie wokół jedzenia oraz różnych zakazów i nakazów, możemy niechcący sprawić, że posiłki będą się dziecku kojarzyć z czymś nieprzyjemnym i szkodliwym.

Mama alergika gotuje. Z dziećmi to wyjątkowy poradnik pełen apetycznych zdjęć, kolorowych ilustracji, zabawnych wierszyków i prostych przepisów, które dziecko przygotuje samodzielnie lub z pomocą opiekuna. Choć w tytule ma alergika, z książki mogą korzystać wszyscy. To kopalnia inspiracji także dla wegetarian, wegan, osób na diecie bezglutenowej i tych, którzy po prostu chcą jeść zdrowo.
To już trzecia książka Katarzyny Jankowskiej, mamy alergika i autorki bloga Mamaalergikagotuje.pl (dotychczas ukazały się Mama alergika gotuje. Tradycyjnie i Mama alergika gotuje. Na wyjątkowe okazje). Tym razem autorka namawia rodziców do gotowania razem z dziećmi i wspólnego spędzania czasu przy rodzinnym stole.

Co każdy rodzic alergika (i nie tylko) wiedzieć powinien

W przeznaczonej dla dorosłych części merytorycznej w pigułce przedstawione są informacje na temat pylenia brzozy, traw i alergii krzyżowych. Znalazł się tu również napisany przez dietetyka materiał o racjonalnym odżywianiu dzieci (wszystkich dzieci, bez względu na to, czy są alergikami, czy też nie mają żadnych dietetycznych ograniczeń), z którego rodzice dowiedzą się:

  • co karmi mózg,
  • co jeść, żeby mieć sokoli wzrok,
  • co jest dobre dla kości i mięśni,
  • jak dietą wzmocnić odporność.

Niezwykłą pomocą jest sezonowy kalendarz owoców i warzyw, po które warto sięgać wiosną i latem. Ponieważ zdrowe jedzenie to także jedzenie produktów lokalnych i sezonowych, dobrze jest wiedzieć, kiedy przypada szczyt sezonu na truskawki, szparagi czy kalarepkę (przy obecnej globalizacji, gdy w zasadzie wszystkie warzywa i owoce są dostępne w sklepach przez okrągły rok, nie zawsze jest to takie oczywiste). Rodzice niejadków z pewnością docenią porady, jak zachęcić najwybredniejsze dzieci do jedzenia, wszyscy – jak czytać etykiety na produktach i jak domowym sposobem pozbyć się pestycydów z owoców i warzyw.

Gotowanie może być zabawą

Wszystkie przepisy w książce są na tyle proste, żeby dania można było przygotować razem z maluchami, a starszakom pozwolić przyrządzić je niemal samodzielnie. To jeden ze sposobów na przekonanie się do nieznanego i odczarowanie nielubianego. W przygotowywaniu przepisów z książki pomagać dzieciom mają MAGiczni bohaterowie (MAG = Mama Alergika Gotuje), którzy odkrywają tajniki kuchni, opowiadają wiele ciekawostek i zachęcają do nauki przez zabawę. Ich zadaniem jest między innymi oswojenie dzieci z „dziwnymi produktami”, których w diecie alergika nie brakuje i zachęcenie do jedzenia owoców i warzyw. Zanim przejdą do gotowania, dzieci poznają zasady bezpieczeństwa obowiązujące w kuchni i użyte w książce oznaczenia, dzięki którym łatwiej będzie im odnaleźć ulubione przepisy. Zabawne wierszyki pomogą zapamiętać, dlaczego niektóre produkty warto włączyć do codziennego jadłospisu. Do gotowania i pałaszowania zachęcają też intrygujące nazwy potraw. Kto nie chciałby skosztować eliksiru dodającego skrzydeł, tajemniczych perełek albo przysmaku czarodzieja?

Proste przepisy na pyszne dania

Książka zawiera 60 różnorodnych przepisów, w których wykorzystano warzywa i owoce dostępne w sezonie wiosenno – letnim. Przepisy zostały podzielone na działy:

  • podstawowe (czyli takie, które będą bazą do bardziej skomplikowanych dań),
  • śniadania,
  • obiady i kolacje,
  • desery,
  • dodatki (np. pasty i smarowidła).

Każde danie opatrzone jest stworzonym z myślą o reagujących krzyżowo na różne warzywa i owoce komentarzem dietetyka, informacją o wartości kalorycznej i zawartości witamin – to dla rodziców. Jest też coś dla dzieci: miejsce na recenzję przepisu. Niczym krytycy kulinarni najmłodsi mogą poszczególnym daniom przyznawać gwiazdki, w zależności od tego, czy smakowało im bardzo, czy też potrzebują czasu, aby do potrawy się przekonać.

Dania, na które przepisy znajdują się w książce, nie zawierają mleka, jajek, soi, orzechów, kakao, selera, miodu i zwykłego cukru.
To nieoceniona pomoc dla tych, którzy muszą określonych produktów w diecie unikać i wszystkich, którzy chcą jeść zdrowo, sezonowo i różnorodnie.

Kup książkę

mama

38.69 42.99  Czytaj dalej


Te książki szczególnie polecamy

Bestsellery i nowości

Leave a Reply

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *