Olej Kokosowy bezzapachowy

8.99 zł21.90 zł

Olej pozbawiony smaku i zapachu kokosa.

Wyczyść
  • Z dojrzałych orzechów kokosowych
  • Olej pozbawiony smaku i zapachu kokosa
  • Najlepszy do smażenia w wysokich temperaturach oraz domowych wypieków
  • Kraj pochodzenia: Filipiny

Co to jest „olej kokosowy”?

Olej kokosowy, pozyskiwany jest z wysuszonego miąższu orzecha kokosowego. W temperaturze poniżej 25 stopni C, przybiera postać stałą o białym kolorze, stąd nazywany jest czasem masłem kokosowym. W ciepłym otoczeniu, olej staje się płynny, przeźroczysty lub delikatnie żółty.

W jego skład wchodzą głównie nasycone kwasy tłuszczowe, których zawartość wynosi blisko 90% oraz nienasycone kwasy tłuszczowe (jednonienasycone – około 6,5%, wielonienasycone – około 1,5%), a także witaminy (E, B, C), minerały (wapń, żelazo, magnez, fosfor, potas, sód, cynk) oraz aminokwasy.

Jakie ma właściwości?

Właściwości oleju kokosowego są wręcz nieocenione, przede wszystkim w przemyśle kosmetycznym. Olej kokosowy posiada właściwości nawilżające, dzięki czemu może być stosowany na skórę całego ciała, a także jako maseczka lub serum na włosy.

Wspomaga gojenie się niewielkich ran, hamuje pojawianie się plam na skórze, działa łagodząco przy chorobach skóry (egzemy), nawilża i wygładza skórę, a co najważniejsze spowalnia procesy starzenia się skóry i opóźnia powstawanie zmarszczek.

Jako jedyny olej, chroni włosy przed utratą protein. Dzięki swoim niepowtarzalnym właściwościom, jest w stanie wniknąć w strukturę włosa i dokładnie go nawilżyć, dzięki czemu włosy stają się miękkie, lśniące i co najważniejsze mocne.

Regularnie stosowany na skórę głowy, wzmacnia cebulki i zapobiega wypadaniu włosów. Zwiększa ukrwienie skóry i skutecznie pomaga w walce z łupieżem. Można stosować go, jako maseczkę na całą długość włosów (a także skórę) przed ich myciem lub nałożyć na same końcówki, aby zapobiec ich rozdwajaniu.

Olej kokosowy to prawdziwa studnia bogactwa kwasów tłuszczowych: Laurin, Capron, Caprin, Capryl, Myristin, Palmitin, Stearin, Linol.

Olej kokosowy zawiera około 50% kwasu laurynowego (Laurin), który w podobnych proporcjach znajduje się w mleku matki – chroni przed infekcjami oraz wzmacnia system odpornościowy.

Stanowi łatwo przyswajalne źródło energii. Zapobiega odkładaniu się tłuszczu, pobudza przemianę materii i wspomaga odchudzanie. Wpływa pozytywnie na trawienie, nie obciążając przy tym wątroby, trzustki ani woreczka żółciowego.

Jak stosujemy olej?

Olej kokosowy bezzapachowy, najlepiej sprawdza się od smażenia (idealny zamiennik oleju czy oliwy z oliwek). Ze względu na brak zapachu oraz smaku kokosa, jest on dużo bardziej uniwersalny od oleju virgin, który swój aromat przenosi na przyrządzane przez nas potrawy.
Ponadto, wysoka temperatura przy smażeniu zabija niepowtarzalne wartości oleju virgin, czyniąc go równie wartościowym jak bezzapachowy.
Idealny do smażenia w wysokich temperaturach, nie pali się i nie jełczeje. Ze względu na swoją stałą postać, olej kokosowy nadaje się także do smarowania pieczywa lub krakersów, może również z powodzeniem zastąpić masło lub margarynę w pieczeniu.

Informacje dodatkowe:

  • Masa netto: 800g (900ml)
  • Skład: 100% Olej Kokosowy bezzapachowy
  • Kraj pochodzenia: Filipiny
  • Produkt rolnictwa konwencjonalnego
  • Termin przydatności: Wszystkie oleje posiadają aktualny termin przydatności do spożycia i pochodzą z regularnych dostaw. W przypadku chęci uzyskania szczegółowych informacji co do długości terminów, prosimy o kontakt z natuli.pl.

Wartość odżywcza w 100g produktu:

Wartość energetyczna 3609 kJ / 862 kcal
Tłuszcz 100 g
-nasycone kwasy tłuszczowe 90g
Węglowodany 0 g
Białko 0 g
Objętość netto

900ml, 270ml

Recenzje

Na razie brak recenzji produktów.

Be the first to review “Olej Kokosowy bezzapachowy”

SKU: 2179 Kategoria: Tag: